Articole

Apărut pe piață de doar un an de zile, brandul ieșean Fabrica de Fum se poate lăuda deja cu trei produse atestate tradițional: pastramă de porc coaptă, slăninuță afumată și ceafă de porc afumată și coaptă. Afacerea, care este una de familie, a pornit de la pasiunea pentru gătit, dar și de la ideea de a aduce ceva nou pe piața de profil.

Paul Gabriel Ioan, director de vânzări Fabrica de Fum și în același timp una dintre cele trei persoane care au pus bazele acestui brand, a povestit pentru Super-hrana.ro cum a pornit totul.

“Fabrica de Fum este o afacere de familie. Ideea acestei afaceri a plecat de la cumnatul meu care este bucătar șef de peste 20 de ani. El făcea produse pentru nunți, botezuri la restaurantele unde lucra și nefiind mulțumit de ceea ce se găsește în comerț, i-a venit ideea să le facă el, să cumpere carnea și să o afume în bucătărie. I-a plăcut ce a ieșit, a dezvoltat rețetele pe parcurs și la un moment dat ne-am gândit că ce ar fi dacă ne-am face noi propria afacere. Eu am lucrat peste 20 de ani în domeniul vânzărilor și m-am oferit să mă ocup de distribuție, iar cumanatul meu împreună cu sora mea se ocupă de producție și de tot ce ține de înființarea unei firme”, a declarat acesta.

Toate produsele Fabrica de Fum sunt făcute manual

Proprietarul brandului spune că toate produsele sunt făcute manual, chiar și usturoiul care se adaugă în mezeluri este pisat cu mâna. Cât despre ingredientele folosite, acesta susține că toate sunt naturale.

“Nu lucrăm în stil industrial, toate produsele sunt făcute manual, carnea se întoarce o dată pe zi cu mâna, usturoiul se pisează la mână, folosim căței de usturoi nu prafuri sau altceva. Tot ce punem în compoziție este bio, toate ingredientele pe care le folosim sunt naturale. Avem o celulă de afumare de tip clasic, alimentarea se face în exterior, în afumătoare intră doar fumul. Cumpărăm carnea, o prelucrăm, se pune la marinat câteva zile, apoi la zvântat, se afumă, și se depozitează în camera de produs finit, unde trebuie să stea 10 ore și apoi se duce spre magazine. Noi practic nu prea lucrăm cu stocuri, nu are timp să stea marfa în depozit. Timpul petrecut în afumătoare depinde de produs, de cât de mare e. Patramă de porc coaptă, deci practic tratamentul termic  nu se face prin fierbere, ci prin coacere. Majoritatea produselor se fierb. Avem un utilaj unde le coacem și capătă un aspect rumenit, nu au culoarea aia fadă, ci una foarte intensă, arată ca o friptură.

Ca și condimente folosim sare, usturoi, cimbru, boia, dafin, piper, nu cumpărăm mixuri de condimente, mixul îl facem noi.  Cumpărăm boiaua de ardei, dar în compoziția pentru piept sau pentru cotlet noi punem cu mâna, măsurat boiaua, piperul”, a declarat Paul Gabriel Ioan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *