Articole

Povestea de succes a unei afaceri de familie. Produsele naturale concepute in Iasi, dupa o reteta unica, au innebunit clientii – FOTO, VIDEO

@ Dupa o sedinta in familie a luat nastere un business de succes @ Toti membrii familiei Lungu au atributii importante in aceasta afacere @ O parte din produsele concepute in fabrica de la marginea Iasului au fost atestate ca fiind traditionale @ Lunar se pregatesc si apoi se vand 5 tone de carne afumata ca pe vremea bunicilor

Ad

O familie din Iasi a pornit in urma cu doi ani o afacere cu produse traditionale din carne de porc. Vestea produselor de calitate li s-a dus repede, astfel ca „Fabrica de Fum” a devenit sursa principala de bunatati din carne pentru clientii din Iasi, dar si din afara Iasului. Afacerea a demarat cu investitii din fonduri proprii si credite la banci care au ajuns la aproape 100.000 de euro. Ideea de a crea o afacere numai cu produse traditionale a venit ca urmare a experientei acumulate de Marius Lungu si Paul Gabriel Ioan, cei doi cumnati care au pus bazele afacerii.

„Eu am lucrat 20 de ani ca bucatar, asa ca mi-a fost usor sa incep afacerea pentru ca stiam cam ce inseamna sa obtii autorizatii si partea muncii fizice, cum se fac produsele. Cumnatul meu a lucrat foarte multi ani in vanzari, astfel ca el se ocupa de aceasta parte in continuare. Sotia mea e contabilul firmei, avem un proaspat angajat, inginer in alimentatie publica, si inca un angajat, sora mea. Acum doi ani ne-am asezat la o masa, eu cu sotia si cumnatul, si am zis ca trebuie sa facem ceva, o afacere. Eu voiam sa renunt la evenimente pentru ca nu mai aveam timp de nimic, era obositor si ne-a venit aceasta idee cu produsele din carne, afumate. O parte din bani ii aveam astfel ca nu a durat mult pana ne-am apucat efectiv de treaba”, sustine Marius Lungu.

Produse dupa retete vechi

Cu primii 60.000 de euro au cumparat camerele frigorifice, celula de afumare, un cuptor electric si au inceput sa cumpere carne de porc din fermele romanesti si sa o afume dupa retete vechi, asa cum se facea pe vremea bunicilor. Imediat ce au scos pe piata primele produse, interesul clientilor pentru produsele naturale nu a intarziat sa apara astfel ca lunar, din fabrica pleaca 5 tone de carne afumata.

„Cu totii stim cum se afuma carnea pe vremuri, in podul casei, un anumit numar de zile. La noi e celula de afumare cu fum natural unde pregatim carnea. Dureaza in jur de 14 zile pana sunt afumate, dupa ce trec prin toate procesele tehnologice. La noi totul se face manual. Am reusit si am obtinut atestarea a 3 produse traditionale. S-au atestat trei produse traditionale- pastrama de porc coapta, ceafa de porc afumata si coapta si slaninuta afumata. Au fost reguli stricte pentru a obtine atestatul, care au fost respectate. Retetele noastre sunt cele vechi, la care am adaugat niste condimente, in afara de sare si piper. Mai punem usturoi, boia sau cimbru”, sustine Marius Lungu.

Produsele de la „Fabrica de Fum” au ajuns si in supermarketuri, in cantitati mici, dar si in magazinele de cartier. „Cred ca acum oamenii sunt mai reticenti sa cumpere produsele traditionale pentru ca li se par foarte scumpe. Insa exista diferente intre produsele naturale si cele mai putin naturale, care sunt pe piata”, spune unul din fondatorii afacerii. Acesta spera ca in 5 ani sa amortizeze investitia. „Cam atat cred ca va dura pana vom reusi sa scoatem banii bagati in afacere. Noi si acum avem profit, insa nu foarte mare, dar care ne bucura”, mai spune ieseanul.

Citeste si: Revoltator! Clientii scoteau sume uriase din buzunar pentru produse false. Cand ajungeau acasa, erau socati de ceea ce cumparasera

13 produse traditionale, in Iasi

In prezent, in judetul Iasi au fost atestate 13 produse traditionale, iar alte 3 sunt in curs de atestare. Conform legii, un produs traditional reprezinta un „produs alimentar fabricat pe teritoriul national pentru care se utilizeaza materii prime locale, care nu are in compozitia lui aditivi alimentari, care prezinta o reteta traditionala, un mod de productie si/sau prelucrare si un procedeu tehnologic traditional si care se distinge de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii”.

„In Iasi sunt produse traditionale ca zacusca de vinete, dulceata de nuci, pastrama de oaie, pastrama de porc sau placinte poale-n brau. Pentru ca un produs sa fie traditional, capacitatea de productie realizata, raportata la un an, nu poate depasi cantitatea medie de 150 de kg/litri pe zi total produs traditional atestat si nu mai mult de 400 de kg/ litri pe zi de produse traditionale atestate„, se arata in ordinul privind atestarea produselor traditionale.

De asemenea, reteta produsului trebuie sa fie veche de peste 50 de ani, din arhivele bibliotecii din comuna de unde provine beneficiarul sau sa fie o reteta veche, din familie, ingredientele folosite la preparea produselor trebuie sa fie din productie locala, specifice zonei, macar o etapa din productie sa fie executata manual, dar si cantitatea de produse sa fie una redusa semnificativ fata de cele produse industrial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *